Зоо мост

Мост на Гребна база Пловдив

На пловдивчани явно им липсва зоопарк, защото още от далечната 2017 г. ни бяха поканили да нарисуваме Зоо подлез в града. Но ето че само 5 години по-късно жителите на града, туристите и любителите на гребните спортове могат да се насладят на първия Зоо мост (е, не е подлез, ама пак става) в България (и не само в България). Той се намира съвсем близо до неработещия зоопарк на града и определено е една любопитна атракция за децата, гребците, птиците и за дроновете в околността.

Най-внушителен определено е жирафът, който гордо извисява врат над гребната база, скрит зад 2 етажа стълби. Когато сте наблизо непременно трябва да спазвате правилата, защото той зорко съблюдава да не се плува във водата! Ако решите да заобиколите строгия левент, ще се натъкнете на цяла джунгла със змии, маймуни и птици. Но не се притеснявайте! Те вече свикнаха с хората и няма да ви закачат.

Ако не бързате да прекосите моста, то непременно се отбийте и в царството на лъва, където царят на джунглата, заедно със своите приятели зебрата и фламингото ви чакат за… селфи! Снимането, освен позволено, е и абсолютно препоръчително, като трябва да знаете, че всички животни, особено нашия лъв много обичат да си гледат снимките във Фейсбук и Инстаграм!

Малкият ни Зоо мост в парка ви кани на гости по всяко време, но помнете – не хранете животните!

Животните бяха нарисувани от изключително талантливите дебютанти от 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София и цял куп мотивирани доброволци, напътствани и подпомагани от отдадения художник и учител по изобразително изкуство Иван Матеев и менторите от ПОдЛЕЗНО.

Зоо мостът е част от проект “проСТРАНСТВАМЕ”, който разгръща темата Живот в три различни пространства:

  • подлез, олицетворяващ дълбините под морското равнище, където е възникнал самият живот;
  • мост, метафора за живота на повърхността и свързаността на всички живи същества и
  • стена на болнична ограда, където всеки ден лекари се борят за човешкия живот.

Целта на проекта е едновременно да въздейства върху минувачите и да предостави поле за изява на младите таланти, които да опитат различни техники, материали и мащаби за рисуване и да имат поле за изява в три големи български града, а именно – Бургас, Пловдив и София.

Проектът се финансира от: програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура” със съдействието на 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София и Община Пловдив и Зоопарк Пловдив. Благодарим и на доброволците, които се включиха в проекта!

Истории от животинските пространства: Дали защото животните винаги ни умиляват или защото талантливите деца са способни да стопят всяко сърце, но нашият проект събуди много силни емоции у минувачите. Една дама, на възраст около 60 години, си минаваше спокойно край брега на водата, когато забеляза глъчката от забавляващи се омазани в боя младежи при моста. Тя дойде при нас и няколко минути съзерцава почти готовата творба. Когато ни приближи с учудване забелязахме, че тя се беше просълзила и ни каза “Деца, това е прекрасно! Благодаря ви, че правите Пловдив по-красив!”.

С подкрепата на:

Елате и вижте!

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn