Спортен подлез

гр. София, подлезът на бул. Васил Левски и бул. Гурко

Спортът е тема, която искахме да засегнем в нашите проекти още от самото създаване на ПОдЛЕЗНО през 2013 г. Но, ние обичаме да обвързваме проектите си както с околната среда, така и с определени събития и решихме, че е най-подходящо да създадем Спортния подлез през 2018 г., когато София е Европейска столица на спорта.

Всеки, запознат с работата ни, ще забележи, че локацията е необичайна – подлезът на бул. Васил Левски и бул. Гурко е централен, оживен и пълен с магазини. Но избрахме тази локация заради настоятелните молби на една служителка в Министерството на младежта и спорта. Получихме подкрепата на Столична община и приятелите ни от район Средец и се запознахме с Анатоли Илиев и страхотния екип на фондация София 2018, които ни помогнаха да изготвим концепцията за “Младите български шампиони” и да популяризираме проекта сред обществото.

Подлезът е посветен на млади български спортни таланти, които са пожънали международни успехи в съответните си спортове през 2018 г. Изобразили сме фигурите на спортистите в движение, илюстриращо спорта и сме добавили интересна информация за постиженията на българи в съответния спорт на световно ниво. Фигурите са изобразени по снимки на български фотографи, за интерпретацията на които те любезно ни предоставиха правата.

В допълнение към графитите, ние се постарахме да обогатим пространството с пейки, и табли за шах и за дама, за да се обособи един кът са тихи игри, събития и събирания на хора от всички възрасти, който нарекохме “Спортна среща”. В него има условия за провеждане на събития, заради монтирания екран и амфитеатрално разположение на местата за сядане.

Проектът се финансира от Българска консултантска организация, дирекция ПИСТ на Столична община, благодарение на конкурса “Младежки свят и доброволчество”, магазини На тъмно, благодарение на конкурса “Art of the street, Съюз на пивоварите в България” във връзка с инициативата “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”, ЙАФ България, със съдействието на фондация “София 2018”, и благодарение на доброволците от T.R.A.P. на фондация Тротоара. Проектът е част от инициативата “София – Европейска столица на спорта 2018 г.”

Истории из подлезните пространства: Докато почиствахме стените от драсканици преди да започнем работа по тяхното изрисуване, едно момиче, слизащо по стълбите, се спря и се загледа в доброволците. Попита ни дали може да ни помогне и веднага се включи в почистването. За наше изумление, момичето ни разказа как преди няколко дни тя самата е написала нещо на същата тази стена, но днес, виждайки ни как се опитваме да изчистим надрасканото, ѝ е станало гузно и е решила да ни помогне. Явно нашият ентусиазъм наистина носи промяна! 🙂

С подкрепата на:

Елате и вижте!

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn