Изкуство за щастливо детство

гр. Долна Баня, Център за настаняване от семеен тип “Констанца Ляпчева”

Детска радост и надежда ни посрещнаха в Центъра за настаняване от семеен тип “Констанца Ляпчева” в гр. Долна баня. Там децата, лишени от родителски грижи, ни чакаха с нетърпение и любопитство да порисуваме заедно, да ги научим на нещо ново, да поиграем или просто да си поговорим за предизвикателствата в живота.

С проекта “Изкуство за щастливо детство” ние искахме да повлияем на децата да бъдат по-мотивирани, по-креативни, по-упорити и по-окрилени, да им дадем знания и умения и перспектива за тяхното бъдеще. Но, когато планирахме дейностите не предполагахме колко ще повлияят тези деца на нас самите! Всички ни казваха, че ще ни бъде трудно да привлечем интереса на малчуганите, но те търсеха нашето внимание, искаха да си общуваме, споделяха ни своите тревоги и мечти и станахме приятели.

Темата на нашето гостуване там бяха птиците – олицетворение на природата и метафора за свободата. Заедно с Дружеството за защита на птиците запознахме жителите на Дома с различни видове птици и ги научихме да ги разпознават. Рисувахме заедно оградата на двора, къщички за птички и пазарски торбички със същите мотиви. Ученици от професионална гимназия “Христо Ботев” се включиха в проекта като изработиха къщичките в час по дървообработка и ушиха торбичките в час по текстил. Така привлякохме още съмишленици – връстници на децата от дома, а на тях показахме различни техники и материали за рисуване и начин да създават творчески продукт с ръцете си. Благодарение на обучението по въведение в предприемачеството, проведено от членове на фондация Bfree и на сдружение ABLE, хлапетата разбраха какво означава да си предприемач и как могат да започнат свой малък бизнес когато пораснат.

Къщичките и торбичките могат да бъдат твои! Те нямат цена – всеки лев от закупилите торбичка ще бъде дарен за основни нужди на децата, затова, драги читателю, приеми това като благотворителност, че правиш добро на деца в трудно положение, а торбичката или къщичката са подарък за твоята добрина 🙂 Пиши ни на podlezno@gmail.com ако искаш да се включиш в инициативата! 

Осен от пари, децата имат нужда и от приятели. Нашите партньори от Характер.бг направиха уникални игри за развиване на упоритост, благодарност, социална и емоционална интелигентност, надежда, работа в екип и други страни на характера. А всеки от нас може да бъде полезен чрез инициативата Подари Време на фондация “Подарете книга” като се включи в регулярни посещения на Дома.

Моменти от проекта и малка част от силните емоции през тази година, в която посещавахме Дома, са поместени в късометражен филм, който можете да гледате тук:

Проектът се финансира от: програма “Социално ангажирани изкуства” на Национален фонд “Култура” със съдействието на ЦНСТ “Констанца Ляпчева”, гр. Долна баня, ПГ “Христо Ботев”, гр. Долна баня, Сдружение “Общност каузи и начинания” и проекта Характер.бг, фондация “Подарете книга” и проекта “Подари време”, Дружеството за защита на птиците, Българска фондация за изследвания, образование и предприемачество (Bfree). Благодарим и на доброволците, които се включиха в проекта.

Истории от детските пространства: Сред сините гълъби, розовите лешояди и шарените пеликани се чуваше детска глъч и от време на време вайкане, че някоя от рисунките не се е получила добре. Децата се притесняваха, че ще сбъркат, че ръцете им не са точни при очертаването на контурите или при запълването им с цвят. Те изобщо не очакваха да им кажем, че няма проблем да сгрешат! И бяха впечатлени как всяко петънце по торбичките може лесно да се превърне в цветенце или листенце 🙂 Едно от момиченцата дойде при мен и ме прегърна силно. Каза ми “Искам Вие да ми бъдете учителка по рисуване!”

С подкрепата на:

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn