Музикален Подлез


Всеки ден в подлеза под бул. “Цариградско шосе” и ул. “Александър Жендов” се чуваше музика. Китара, саксофон, акордеон… Явно това място беше предпочитано от уличните музиканти. Веднъж се спрях увлечена от красивата мелодия на саксофона и поисках да разбера историята на музиканта. Той ми разказа за себе си, за своята музика и за подлеза, в който навремето имало рок бар, който той много обичал. Мъжът седеше на мръсно ръбче в една от нишите на подлеза. Стана ми тъжно…

Но екипът на “ПОдЛЕЗНО” не вижда проблеми, а само потенциал. :) Заловихме се за работа и създадохме първия “Музикален подлез” в България с пейки за уличните музиканти, музикални графити и стълбища като пиано. Организирахме и кампания за “рециклиране” (повторно използване) на стари касетки и дискове, но не очаквахме да стане толкова мащабна - получавахме колети от различни краища на България и дори грамофонни плочи. От дисковете и касетките направихме пана, а лентата използвахме да изобразим къдравата коса на Джими Хендрикс. Предвидили сме и забавление за по-талантливите минувачи - ръчно изработен музикален инструмент “Оргафон” - направен от водопроводни тръби, на който можете да свирите с джапанки или… кредитна карта. :D Ако не вярвате - вижте видеото на барабаниста Димитър Господинов, който изпълнява своята авторска песен “Лято” на уникалния инструмент.

Проектът се финансира от “Фонд за иновации в културата” (администриран от Асоциация за развитие на София), “Електра помп” и “SebaKMT - част от Megger group” . Фондът спечели престижното признание на Европейската комисия за добър пример за фонд с публично-частно финансиране в областта на културата и имахме възможността да представим проекта за Музикален подлез пред делегати от 10 европейски страни.

Истории из подлезните пространства: Един работен ден в подлеза, случайно мина мъж с двете си 5-6 годишни деца. Той явно видя възможност да възпита у децата си ценности като доброволчество, трудолюбие и алтруизъм, защото веднага поиска кофа и парцали за себе си и за децата и тримата започнаха да помагат усърдно с почистването на подлеза.

Музикалният подлез е в топ 10 в класацията на списание “България еър” за “Тайните съкровища на София”.


Музикален Подлез

Проекти