Природен подлез


“Нетрадиционно”. “Смело”. “Безразсъдно”. “Безперспективно”. “Загуба на време”. “Уникално”. “Същински прецедент”!

Това са само част от “етикетите”, които хората приписваха на нашата идея. Малък екип от мечтателни студенти по архитектура и урбанизъм с една “щура” и “неосъществима” идея - да преобразят грозните, мръсни, миришещи и опасни подлези на София в своеобразни културни кътчета, светли, красиви, предизвикващи любопитството и създаващи приятна атмосфера.

Но нашето упорство бе възнаградено. Само след година столицата ни се сдоби с първия по рода си “културен подлез” с природна тематика. Пана от естествени материали превърнаха подлеза под бул. “Цариградско шосе” и ул. “Загоре” в своеобразна природна галерия. Днес в подлеза можете да видите както горски животинки, така и цветя и дръвчета, слънце и играещи деца. Това са паната, които монтирахме в нишите на подземния коридор, за да създадат естесвения преход между града и парка и да карат минувачите да се усмихват. Няколко поставени от нас пейки от своя страна създадоха едно ново място за отдих в горещите летни дни или убежище от изненадващи дъждове.

Проектът се финансира от Дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община и “SebaKMT - част от Megger group”. Дамите от дирекция “ПИСТ”, начело с директор д-р Ирена Димитрова, станаха едни от първите ни доброволци. На официалното откриване на “Природния подлез” прерязахме лентата с г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Истории из подлезните пространства: Минавайки през подлеза, един дядо се спря и ни попита какво правим. Обяснихме му, че обновяваме подлеза и той много се зарадва. Не след дълго, той се върна с кутия бонбони “Мерси” и ни каза с просълзени очи, че би искал да е млад в този ден, за да грабне четката и боята и да започне да ни помага. :)

Новините за проекта бързо излязоха от границите на България и той беше отразен в холандското списание Atlantis на ТУ Делфт.


Природен подлез

Проекти