Природен подлез

гр. София, подлеза под бул. “Цариградско шосе” и ул. “Загоре”

“Нетрадиционно”. “Смело”. “Безразсъдно”. “Безперспективно”. “Загуба на време”. “Уникално”. “Същински прецедент”!

Това са само част от “етикетите”, които хората приписваха на нашата идея. Малък екип от мечтателни студенти по архитектура и урбанизъм с една “щура” и “неосъществима” идея – да преобразят грозните, мръсни, миришещи и опасни подлези на София в своеобразни културни кътчета, светли, красиви, предизвикващи любопитството и създаващи приятна атмосфера.

Но нашето упорство бе възнаградено. Само след година столицата ни се сдоби с първия по рода си “културен подлез” с природна тематика. Пана от естествени материали превърнаха подлеза под бул. “Цариградско шосе” и ул. “Загоре” в своеобразна природна галерия. Днес в подлеза можете да видите както горски животинки, така и цветя и дръвчета, слънце и играещи деца. Това са паната, които монтирахме в нишите на подземния коридор, за да създадат естесвения преход между града и парка и да карат минувачите да се усмихват. Няколко поставени от нас пейки от своя страна създадоха едно ново място за отдих в горещите летни дни или убежище от изненадващи дъждове.

Проектът се финансира от Дирекция “Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община и “SebaKMT – част от Megger group”. 

Дамите от дирекция “ПИСТ”, начело с директор д-р Ирена Димитрова, станаха едни от първите ни доброволци. На официалното откриване на “Природния подлез” прерязахме лентата с г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Истории из подлезните пространства: Минавайки през подлеза, един дядо се спря и ни попита какво правим. Обяснихме му, че обновяваме подлеза и той много се зарадва. Не след дълго, той се върна с кутия бонбони “Мерси” и ни каза с просълзени очи, че би искал да е млад в този ден, за да грабне четката и боята и да започне да ни помага. 🙂

Новините за проекта бързо излязоха от границите на България и той беше отразен в холандското списание Atlantis на ТУ Делфт.

С подкрепата на:

Елате и вижте!

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn