На светло

гр. София, Студентски град

Ако студентите са светлото бъдеще на България, то защо живеят на едно толкова мрачно място като Студентски град? И тук не говорим за упадък на нравите и липса на култура, ами чисто буквално – проблемът с уличното осветление в квартала е сериозен.

По инициатива на Калина Христова – студент по право в СУ “Св. Климент Охридски” – и Студентския съвет на университета се сформира Инициативен комитет на единадесет от софийските студентски съвети за адресиране на проблема, а те поканиха за съдействие ПОдЛЕЗНО и Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

И така се впуснахме в своеобразно “търсене на съкровища”; иначе казано – на светещи лампи. Двадесет доброволци плъзнаха по двойки из мрачните улици и междублокови пространства – с челници на главите и приложение на телефона, което засича GPS координати.

След приключване на теренната работа направихме карта на всички лампи според техния вид, височина, брой осветителни тела, състояние, светлина и доказахме мрачната си теза – картата “светеше” в червено.. Почти 50% от лампите не работеха.

Студентските съвети организираха пресконференция с г-жа Фандъкова и г-н Димитър Дилчев – кмет на район Студентски – на която властите обещаха да осветят приоритетните улици и парка. Те изпълниха обещанието си, но още много места в квартала останаха неосветени поради неизяснена собственост …

Истории в мрака: Беше: -16 оС. Пръстите ни замръзваха, от устите ни излизаше пара, а снегът хрупаше под краката ни. Но, въпреки всичко, обходихме всяка уличка и всяко междублоково пространство в квартала. Някои от нас дори танцуваха по улиците – от една страна – за да се стоплим, а от друга – защото намирахме светлина в каузата, вярвахме, че проектът е значим и ще помогне на много хора и това създаваше емоции…

С подкрепата на:

Елате и вижте!

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn