Морски подлез

гр. Бургас, при Университет проф. д-р Асен Златаров

Близо до необятното море студенти, бургазлии и туристи вече могат да се “гмурнат” в малък океан от изкуство.

Новият Морски подлез беше определен като “перлата на Бургас” от местни хора, които с интерес разглеждаха новите “подводни обитатели” на подлеза при университет “Проф. д-р Асен Златаров”.

Преди да слезете по стълбите на подлеза, сложете си шнорхел или си поемете дълбоко въздух, и непременно се пригответе за снимки, защото в подземната галерия ще ви посрещнат огромен кит, усмихнати делфини, прелестни медузи, нагиздено морско конче, величествен октопод, зеленокоса русалка и още много малки и големи стенописи. А по-наблюдателните от вас ще забележат, че този подлез е “прозорец” към два различни свята – морският и океанският.

Автори са изключително талантливите дебютанти от 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София, напътствани и подпомагани от отдадения художник и учител по изобразително изкуство Иван Матеев и менторите от ПОдЛЕЗНО – Юлия Иванова и Димитър Стафидов.

Морският подлез е част от проект “проСТРАНСТВАМЕ”, който разгръща темата Живот в три различни пространства:

  • подлез, олицетворяващ дълбините под морското равнище, където е възникнал самият живот;
  • мост, метафора за живота на повърхността и свързаността на всички живи същества и
  • стена на болнична ограда, където всеки ден лекари се борят за човешкия живот.

Целта на проекта е едновременно да въздейства върху минувачите и да предостави поле за изява на младите таланти, които да опитат различни техники, материали и мащаби за рисуване и да имат поле за изява в три големи български града, а именно – Бургас, Пловдив и София. Участието на кмета на града в събитието по откриване на проекта беше много вълнуващ момент за младите художници.

Проектът се финансира от: програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура” със съдействието на 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София и инициативата “Бургас на младите” на отдел “Превенции и младежки политики” на Община Бургас. Благодарим и на доброволците, които се включиха в проекта.

Истории от подлезните пространства: Морският подлез се оказа най-често инспектираният проект на ПОдЛЕЗНО – котката Петя всяка вечер посещаваше обекта, за да извърша контрол на качеството върху работата на екипа. Тъй като тя с нетърпение чакаше там да се появят цели пасажи от вкусни рибки, се налагаше да я храним с котешка храна, за да я омилостивим. Опитът ѝ да улови една от вече нарисуваните рибки на стената означаваше за нас високо качество на художествената творба.

С подкрепата на:

Елате и вижте!

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn