Лекарска стена

СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“ в район Триадица

Екипът на фондация ПОдЛЕЗНО се създаде през далечната 2013 г., когато всички ние бяхме неопитни студенти и мечтатели. Нашият опит показа, че са нужни визия, смелост и упоритост, за да постигнеш много в живота и винаги сме се стремяли да вдъхновяваме и да помагаме на други младежи да разгърнат потенциала си, да пробват нещо ново, да придобият опит и да превръщат мечтите си в реалност. За нас беше голяма радост, че група ученици от 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София решиха да дебютират в сферата на градското изкуство и стенописите с наша помощ.

Така се роди проект “проСТРАНСТВАМЕ”, в който “странстващите” таланти обикалят няколко населени места в страната, за да рисуват различни пространства. Обединяващата тема е “Живот”, разгърната в три различни пространства:

  • подлез, олицетворяващ дълбините под морското равнище, където е възникнал самият живот;
  • мост, метафора за живота на повърхността и свързаността на всички живи същества и
  • стена на болнична ограда, където всеки ден лекари се борят за човешкия живот.

Болницата не е случайно избрана – СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“ в район Триадица, Столична община. В условията на световна пандемия всеки се замисля за цената на живота, а изкуството ни помага в трудни времена и въздейства на сетивата ни. Чрез Лекарската стена изразяваме благодарност към медиците на първа линия в борбата срещу Covid-19 и отправяме призив към хората да се пазим един друг и да бъдем по-човечни.

Проектът се финансира от: програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура” със съдействието на 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София, със съдействието на СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“, гр. София.

Истории от цветните огради: В почивката си за кафе един лекар реши да се спре пред входа на болницата, където групата ентусиасти впрягахме таланта си в действие. Впечатлен от работата ни, той помоли да се включи в рисуването! С радост му подадохме един спрей и, с наши напътствия, борецът за здраве даде и своя принос графита. Не след дълго лекарят се върна и остави кутия бонбони “Мерси” за благодарност.

С подкрепата на:

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn