Филмов подлез

гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 39

Ако се опитате да пресечете “Цариградско шосе” при ул. “Светослав Тертер”, едва ли ще очаквате подлезът да ви посрещне с червен килим. Но ако продължите надолу по стъпалата, ще се потопите в света на киното. Ще ви посрещнат актьори от зората на филмовата индустрия и ще ви очароват сменящи се образи от любими български, американски, световни филми, анимации и аниме. За по-сантименталните сме вплели във “филмовата лента” и цитати от любими герои.

Акцент в композицията е “стената на славата”, където млади български актьори сложиха гипсови отливки на ръцете си, за да направят моста между неостаряващото минало и новите хоризонти в киното. Запознахме се с Калин Врачански, Теодора Духовникова и още 7 млади таланти. Тодор Колев също се усмихва с цигулката си в един от кадрите на филмовата лента.

Трицератопсът от Джурасик парк “оживя” в огромен 3D пъзел, който подарихме на децата от съседната детска градина, а за по-възрастните предвидихме зелена градинка за отдих.

Проектът е финансиран от фондация “Клийнтех България” и Българска консултантска организация и събра малки дарения от частни лица чрез Платформата.бг. Партньори ни бяха Национален филмов център, Форум филм, Артист Аутор, Love theater; както и Столична община, район Средец. В теренната работа се включиха доброволци от нашите основни спонсори – фондация “Клийнтех България” и Българска консултантска организация, от Time heroes, както и от няколко фирми – VMware, Contour global и Марс Инкорпорейтед.

Истории из подлезните пространства: Една колежка ми разказа как наскоро упътвала група белгийски туристи, които обикалят няколко европейски държави с “мисията” да открият по няколко места във всеки град и да се снимат с тях. Тя с учудване видяла, че, наред със знаковите културни обекти на столицата, в списъка бил и нашият Филмов подлез! Явно трябва да разговаряме с Министерството на туризма за потенциала на нашите подлези, които могат да бъдат включени официално като необичайни атракции в туристическите брошури 🙂

С подкрепата на:

Елате и вижте!

Споделете за проекта в социалните мрежи:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn